Är ni med i en förening eller ett lag som letar efter en ny utmaning?
Eller är ni bara ett gäng sköna lirare som letar efter rätt aktivitet att kliva in i?
SJ Basketligan Special – Sveriges snabbast växande liga – står alltid med dörren öppen.
– Vad man får vara med om? Jag har i alla fall aldrig upplevt sån ärlighet och genuin kärlek till sporten sedan jag kom i kontakt med SJ Basketligan Special, säger Victor Sundquist från Central Basket och kontaktperson för ligan.
Så här gör ni för att kliva på tåget!

Fjorton lag i elva klubbar är redan ombord, och det fortsätter att gå undan.
SJ Basketligan har blivit en succé och är under ständig expansion. Men vi söker hela tiden efter nya spelare och – inte minst – nya lag.
Om utmaningen känns kittlande så kommer här information från Victor Sundquist hur ni går tillväga för att hoppa in i en basketliga som är fylld av känslor och gemenskap.

Victor, hur gör man för att starta ett lag?
– Är du inte ansluten till en basketklubb så kontakta basketklubben närmast dig. Ni behöver minst en träningstid, en vettig ledare (gärna fler) och gå sedan ut i ert nätverk och gör reklam. Ni kan också kontakta skolor och lokala handikappföreningar för att få sprida information, med planscher eller motsvarande. Kör igång!
Vilka är välkomna i SJ Basketligan Special?
– Alla individer med intellektuella funktionsvarianter, oavsett ålder, är välkomna att joina lag som spelare i SJ Basketligan Special. Vi har spelare från åtta år till närmare 60 år som deltar – och vi har lag från hela Sverige.
Lag som vill ansluta sig till ligan hör av sig till ansvarig via basketliganspecial.se och anmälan för hela säsongen sker i augusti. Man kan också haka på under pågående säsong!
Vad kan ett nytt lag se fram emot när man deltar i ligan?
– En oerhörd energi och glädje för sporten. Och gemenskapen! Spelomgångarna (tre per säsong) handlar mest om kärlek till basketen, och för att träffas och umgås.
Lag som ansluter sig till ligan kommer inte ångra sig. Det är spelomgångar tre gånger per år runt om i Sverige, och så långt det går så reser lagen tillsammans med tåg (tack, SJ!). Varje spelomgång är det något organiserat socialt arrangemang, som ett disco eller en bankett.
Vilka känslor framkallar träningar, matcher och samlingar bland spelare och ledare?
– Jag har aldrig upplevt sådan ärlighet och en sådan genuin kärlek till sporten sedan jag kom i kontakt med SJ Basketligan Special. Varje liten grej vi gör uppskattas så enormt mycket av deltagarna. Det är bara kärlek som gäller. Direkt och konstant positiv feedback!

Vad har du för erfarenheter av SJ Basketligan Special när du nu tittar lite i backspegeln?
– Ligan bildades av entusiaster och drevs tills nyligen helt ideellt. Jonas Autio (Göteborg) och Johan Karlsson (Sundsvall) var drivande de första åren. Även Bosse Stark i Ockelbo bör nämnas och Ewa Wahlbärj i Central som var bland de första att dra igång lag och även få ihop en grupp som var med i paralympics.
– Vi har försökt hitta vårt sätt och nivå, varje arrangemang har varit en succé men det har krävt oerhört mycket resurser och legat på ideell nivå. Sista åren när SJ klivit in som huvudsponsor så har det lyfts något enormt. Inte minst de delsponsrade resorna har gjort skillnad för många av lagen som kämpar för att få ihop sin vardag.
– Ligan har blivit mer organiserad och fler lag/spelare har anslutit, vi kan vara den ligan som växer snabbast i Sverige.
Hur ser du på framtiden för ligan?
– Vi ska fortsätta att växa, sprida oss i landet. Fortsätta att möjliggöra basket till fler individer. Förenkla för föreningarna som satsar på lag till ligan. Göra det lilla extra för att arrangemangen ska bli bättre och större. Förhoppningsvis är vi tusen spelare inom fem år.

Foto: Anders Tillgren/Tillgrens Bilder