Det krävs inte alltid det största spelet för att nå långt.
I SJ Basketligan Special – Sveriges snabbast växande liga – så spelar andra viktiga egenskaper in minst lika mycket.
Förmodligen mer.
Kolla bara på  Östersund Happy Hoops Magnus Pettersson, nominerad till “Årets Rookie” 2018.
– Magnus är ödmjuk, otroligt träningsvillig och väldigt omtänksam, därför blev han också nominerad, säger coachen Viktoria Winberg. 

Han började med basketen så sent som förra hösten.
Sen har det gått väldigt fort för Magnus Pettersson.
– Jag började med basketen för att jag kände att jag ville hålla på med mer än fotbollen, så att man har två sporter att hålla på med. Och för att min kompis Egil (Nielsen) velat ha med mig in i laget, säger Magnus.

Det var bra tjatat av Egil.
När slutspelet i SJ Basketligan Special avgjordes i Sundsvall den 12-13 maj så var Magnus Pettersson nämligen en av de nominerade till “Årets Rookie”.
– Det var kul, men samtidigt lite pirrigt. Det positiva med det är att då vet man vad man har åstadkommit och hur man har utvecklats som spelare, säger Magnus.
Varför tror du att du blev nominerad?
– Ingen aning, svarar Magnus med ett flin.
Men det vet Viktoria Winberg mycket väl.
Och det är sannerligen inte bara det fina spelet som ligger bakom utmärkelsen. I SJ Basketligan Special räknas andra goda egenskaper precis lika högt.
Ja, till och med högre.
Och det är egenskaper som alltså kan ge snabb skjuts framåt i karriären.
– Magnus är världens bästa kompis, konstaterar Viktoria snabbt.
– Han är ödmjuk, otroligt träningsvillig och omtänksam när det kommer till lagkamraterna. Magnus frågar alltid hur alla mår, och trampar han någon på foten så klappar han om och frågar hur det gick. Han är väldigt omhändertagande. Därför blev han också nominerad till “Årets Rookie”.

Happy Hoops-coachen kom in som lite av en vikarie 2017, och har blivit kvar.
– Två gånger i veckan tränar laget, en gång fys och en gång basket.
– Det är ett jäkla go i laget, spelarna är så träningsvilliga, säger Viktoria.
Du var ju egentligen vikarie, hur har det kommit sig att du blivit kvar i laget?
– Som jag sa vid avslutningen när vi åt pizza. De här spelarna ger mig så mycket energi, och jag hoppas att jag kan göra dem till bättre spelare och till ett bättre lag.
Viktoria bubblar nästan över när hon beskriver en träningsdag:
– Kvart i fyra studsar jag upp och kastar mig till träningen. Så roligt är det. Jag är med och spelar, jag är med och kör cirkelträning och jag peppar. Det ger mig och det ger spelarna energi.
– När vi mår riktigt bra, det är när vi har kört en ny övning som alla hänger med på. Eller riktigt jämna träningsmatcher. Då kör alla järnet och är helt slut efteråt. Men då kommer också sms:en efter träningen från spelarna. “Jag är helt slut, men det där var kul”. Eller: “Gud, vilken bra träning. Nu kör vi!”.

Magnus Pettersson vet också hur han blivit så bra på basket på så kort tid:
– Det var svårt från början, men om man bara kommer in i spelet och träningarna och får bra tips från coachen Viktoria så är det inga problem.
– Det bästa med Happy Hopps är att få vara en del i laget. Kamratskapen och att kunna träna tillsammans och ha kul ihop.
Vad har du för mål med basketen då, Magnus?
– Mitt mål är att fortsätta utvecklas, försöka bli snabbare och bli en bra lagspelare till mina lagkamrater.