– Folk inom basketen vet vem jag är, inget snack om saken, säger Andreas Ulvebring i Central Basket.
För kompisarna i SJ Basketligan Special – Sveriges snabbast växande liga – är 23-åringen dock bara den totale lagkamraten.
Som nu tar sikte på slutspelet:
– Jag tror på många fina vinster!
 
Det går ju inte att undvika att ställa frågan, och Andreas Ulvebring skrattar till i andra änden på telefonen när den nu kommer igen.
–  Alltid den frågan, säger han och blir sen tyst en ganska lång stund.
Ett tag tror jag faktiskt att samtalet har brutits.
– Hallå?! Andreas?!
– Ja…, jag vet inte. Det är så svårt att svara på. “Vilken är den bästa hiss du åkt med?” Jag har åkt så himla många hissar, och det är så svårt att finna en etta bland alla favoriter….
Det blir tyst ett tag i andra änden igen, innan Andreas fortsätter:
– En favorit är ju hissarna under floden Elbe i Hamburg. De är byggda på början av 1900-talet, och renoverades på 70-talet.
 Väldigt fascinerade.
“Himla många hissar” är förresten en rejäl underdrift:
– Senast jag kollade så passerade jag femtusen, och det är alltid lika fascinerande.
Andreas Ulvebring älskar att dela med sig av sitt intresse och har bland annat en egen youtube-kanal med knappt fyra tusen prenumeranter, där han fullständigt matar ut filmer från hissfärder både i Sverige och utomlands. 
– Om jag får respons? Oh, ja! Annars hade jag lagt av. Det är folk som gillar hissar, och jag får även feedback från förstagångsanvändare – folk som tycker det jag gör är fascinerande.
Hissintresset har som sagt också tagit Andreas, som till vardags jobbar som “first line support” på Telia ( “jag hjälper kunder med felsökning på fasta bredbandstjänster. Det är jättekul”) – till en ny nivå i livet: den som tv-kändis. Det var Kanal 5:s “Outsiders” som snappade upp fascinationen kring hissar och Andreas gillade idén direkt.
– Det var en ny grej, ganska spännande. Ett nytt koncept att hitta människor med med udda intressen. Man får väldigt mycket publicitet, och det fick jag också. Det märkte jag bland mina prenumeranter och det märkte jag på alla plan, säger Andreas.
Så du är lite av en kändis nu i SJ Basketligan Special? 
 De flesta inom basketen känner till att det är så. De vet vem jag är. Inget snack om den saken.
 

“Handlar om att vara mogen nog att spela som ett team”

 Andreas är en fantastisk kompis. Han ser alltid till att alla förstår vad vi gör och att alla är mer med och på plats. Han ser till att alla känner sig inkluderade.
Det är inte direkt beskrivningen av någon arrogant kändislirare som Central Baskets tränare Josefine von Uthman ger gällande Andreas Ulvebring.
– Förutom det så är han duktig. Andreas sliter och han har bra spelförståelse.
Central-tränaren beskriver sedan styrkan med SJ Basketligan Special, där hon coachat i tre år.
– Det är seriöst. Det är en riktig liga med riktiga matcher och riktiga domare. Matcherna kanske inte är lika långa, men de ger legitimitet för det spelarna lägger ner i tid och energi. Dessutom får vi tillfälle att resa runt i landet.
Josefine von Uthman försöker också sätta ord på delaktigheten i Central Basket och SJ Basketligan Special:
– Jag har aldrig upplevt så mycket värme, glädje och kärlek på ett ställe. Vi får till en gemenskap som man tyvärr inom andra områden inte får lika mycket av. Sen är det tävlingen och sporten. Det är en jättestor grej att vinna, att tävla. Och det är okej att vinna, men när matchen är slut lika goda vänner.
Andreas Ulvebring känner igen sig själv, laget och ligan i tränarens ord:
– Utmaningen, att spela matcherna mot andra lag. Det är det roligaste, säger han och förklarar sin roll i laget:
– Förstår inte mina medspelare ett träningsmoment, så ser jag det direkt. Jag försöker vara synlig, berätta hur momenten ska göras. Det viktigaste är att han man har kul i SJ Basketligan Special, att man gör något gemensamt och att man tävlar.
Han sticker inte under stol med att vinsterna också räknas.
– Man har mål, man försöker kämpa, bli duktig. Visa föräldrar, kompisar och laget vad man kan. Men matcherna i SJ Basketligan Special handlar inte om att vinna för de flesta för oss, utan om att vara mogen nog att spela som ett team.
Andreas funderar en stund, och avslutar sedan resonemanget:
– Men jag tror på många fina vinster i slutspelet. Jag tror på mitt lag.